Airfryers har blivit berömda som ett hälsosamt sätt att tillaga snabba måltider. Apparaten använder ungefär hälften så mycket energi som en vanlig ugn, vilket gör den till en ekonomisk lösning. Även om namnet antyder fritering tillagas maten utan extra fett, vilket återställer den krispiga känslan hos friterad mat.
Potentiella hälsorisker
Det finns nu farhågor om att de små ugnarna kan vara skadliga för hälsan. Forskningen om fritöser är dock fortfarande begränsad. En brittisk läkare har belyst när fritöser kan vara farliga.
Förklaring av expert
I en video på TikTok, Dr Karan Rajan förklarade att fritöser i allmänhet är säkra att använda så länge de används korrekt. Liksom non-stick pannor är luftfryser belagda med polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS).
Risker med PFAS
Dessa giftiga ämnen finns i dricksvatten och i många vardagsprodukter, t.ex. livsmedelsförpackningar, mattor, möbler och kontaktlinser. Enligt Internationella centret för cancerforskningkan kemikalierna kopplas till vissa cancerformer, bland annat cancer i livmoderslemhinnan, äggstockarna, bukspottkörteln, bröstet och halsen.
Dr Karans råd
”Detta är bara ett problem om fritösen är skadad. Så länge du inte äter beläggningen från din airfryer är den säker.” Dr. Karan sa, enligt The Sun. Det är viktigt att minimera skador och repor på airfryer-beläggningen för att förhindra att kemikalier kommer in i maten. Undvik slipande rengöringsverktyg och använd trä- eller silikonredskap när du rengör eller tar bort mat.
Andra alternativ
”Och om du är mycket bekymrad över non-stick-beläggningen kan du välja en lufttork med keramisk eller rostfritt stålbeläggning”, tillade han.
Fördelar för hälsan
Läkare har tidigare sagt till The Sun att luftfryser kan ha hälsofördelar. Dr Rachel Ward från The Woodlands Medical Centre nämnde att en av hennes största farhågor är att patienterna inte har råd att värma upp sina hem och äta ordentligt på grund av de höga levnadskostnaderna.
Energieffektivitet
”En airfryer erbjuder ett energieffektivt sätt att tillaga mat, vilket är positivt. Den använder också mycket mindre fett än fritering, vilket är en uppenbar hälsofördel”, säger hon. Dr Sarah Jarvis, allmänläkare och klinisk konsult på Patient.info, tillade att airfryers kan hjälpa människor med viktminskning eller viktunderhåll.
Viktkontroll
”Teorin bakom airfryers är att de ger smaken och krispigheten av mat med upp till 75 procent mindre olja och därmed färre kalorier”, förklarar hon.